maandag 23 september 2013

recept Goeie ouderwetse vlierbessensiroop maken

De herfst brengt, samen met het schoollopen, weer verkoudheden met zich mee.
De herfst brengt òok lekkere vruchten waarmee wij steevast aan de slag gaan! 
Gisteren werd dit laatste aan het eerste verbonden: 
vlierbessensiroop tegen die vervelende verkoudheden!!


Eerst gezellig met het gezin op wandel met de emmer in de hand, 
klaar om het zwarte goud te plukken.

Daarna begint het echte werk voor de mama 
terwijl de rest gezellig rommel gaat zitten maken... dit geheel in de marge.

Bereid u ook voor op een paar dagen 'handen gelijk koolschuppen van kleur', 
maar ook dit is geheel ter zijde.


De kookboek van 'de boerinnenbond' heeft een receptje, 
maar ik heb dat toch wat anders aangepakt.


verhouding:
 0,5 l sap / 250g suiker.   (ongeveer 1 volle emmer vlierbessentakken)

werkwijze:

1) Rits alle besjes die mooi blinkend zwart zijn van de steeltjes en doe ze in een kookpot.
2) Zet deze op een zacht vuurtje te pruttelen.
3) Giet beetje bij beetje alles door een neteldoek en pers de boel goed samen om alle sap uit de bessen te krijgen. (Let op , warm!!! én vlekkerig... hier komen de gekleurde handen)
4) Doe het sap terug in de lege kookpot en voeg de suiker toe. (ik voegde ook wat verse takjes tijm en citroenmelisse toe. Ook een snuifje gember ging erin.)
5) Roeren tot de boel begint te koken en dan onmiddellijk van het vuur nemen.
6) Giet het geheel zonder de takjes kruiden in een maatbeker.
7) Vul de met soda gewassen en gesteriliseerde flesjes met dit heerlijke drankje , draai de doppen vast en zet de flesjes op zijn kop.

        De tijm dient als verzachter van geïrriteerde keeltjes én is bacteriedodend.
Gember bevat een aantal medicinale stoffen. 
Een bron van onder andere magnesium, kalium, vitamine B6 en krachtige antioxidanten. 
Citroenmelisse is goed voor de spijsvertering.


Ik geef dit goedje bij keelpijn, verkoudheid, grieperigheid. 
Het vergt wat werk, maar het werkt écht.
Heerlijk toch wat de natuur ons allemaal biedt!!!!
De flesjes kun je makkelijk een jaar lang bewaren!!



De pruimen werden intussen al jam. 
              De appels en peren werden, taart en moes!
Leve de pluktuin!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...