donderdag 9 januari 2014

Havermoutkoekjes AKA heksenprotten


Eet eens havermout i.p.v. brood want het zit vol eiwitten, koolhydraten, sporenelementen en B-vitaminen. 
Als je geregeld havermout eet, word je minder vlug moe. 
Je uithoudings- en concentratievermogen gaat er flink op vooruit. 
Je bloed krijgt een opknapbeurt door het ijzer en het calcium die in havermout zitten. 
Havermout zorgt er bovendien ook voor dat je je afvalstoffen kwijtraakt. 
Je kunt ze warm of koud eten, met melk of water, ... de mogelijkheden zijn legio. 
je kunt er ook heerlijke koekjes van bakken.
Makkelijk maken én gezond!

Nodig voor ongeveer 16 serieuze protten
  • 150 g (bak)boter (échte boter is het gezondst omdat er geen transvetten in zitten)
  • 250 g havermoutvlokken
  • 2 eieren
  • 100 g suiker
  • 100 g zelfrijzende bloem

Bereiding
Smelt de boter op een zeer laag vuurtje in een grote kookpot. Laat de boter niet bruin worden!!! 
Doe er havermoutvlokken bij.
Laat 1 minuut op het vuur staan, terwijl je met een houten lepel in de ingrediënten roert. 
Neem de pot na 1 minuut van het vuur. 
Mix in een kom eieren met de suiker tot een witte (bleke)massa.  
Roer het eiermengsel met de houten lepel onder de havermout en voeg geleidelijk aan de gezeefde bloem toe.
Leg nu op de bakplaat anti-aanbakpapier en maak met behulp van twee koffielepels kleine deegbolletjes.
 Leg ze op enkele cm's afstand van elkaar op rijtjes. 
Bak de protten op minimum 180° in 30 minuutjes goudbruin.

Je kunt ook i.p.v. 250 g vlokken, 150 g nemen en 100 g meusli. 
Je kunt aan het mengsel ook wat speculaaskoekjes toevoegen of wat gember of rozijnen...

Ik koos voor wat speculaas en gedroogde veenbessen.
Ze zijn warm echt overheerlijk, maar je kunt ze een hele tijd bewaren in een koekentrommel.


Dit was een berichtje bedoeld voor tijdens de feestdagen, maar ik vergat het te posten :-)

ps: als je ze hebt geprobeerd, mag je altijd feedback geven! Wel zo leuk reactie te krijgen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...