donderdag 31 mei 2012

paardenbloemengelei

Wat doe je graag als meisje van 6? 
Juist: bloemekes plukken. 
Wat doe je graag als meisje van 33 met het kind van 6 waarin je jezelf als kleine meid zo hard in herkent? 
Juist: bloemekes plukken mét dat kind én het gevoel van jaren geleden ondertussen ook weer oproepen...
Deze keer werden het geen madeliefkes uit den hof of vergeetmenietjes, 
nee ,we gingen op pad met onze kinderwagens voorzien van babybroer en pop
 en plukten erop los. 
Gele , dikke , 'piesblommen' :-D 

We zouden ze niet in een vaas zetten, maar er gelei van maken zoals hier uitgelegd!!
We hadden er honderd  nodig, dus plukten we en telden we en riepen we uitgelaten dingen als : 
"Hier,nog één" en " Die is voor mij" en "Ik heb er hier 4 in één keer!"
Hier op den buiten vindt ge nogal wat van die dingen,zunne!
(pluk waar geen verkeer komt anders is je zelfgemaakte confi eigenlijk niet echt gezond)
 Daarna gingen we samen aan het werk:

We knipten de schutblaadjes van de bloemetjes (een beetje mag blijven zitten).


Kieperden de rest in een hoge kookpan en zetten ze net onder water .


Persten er één sinaasappel over uit. 
(een halve citroen mag er ook bij als je het een frissere touch wilt geven)


Lieten dit alles een 15-tal minuten doorkoken en dan zeefden we alle bloemblaadjes eruit. (niet met het vergiet op de foto, wel met een echte zeef)

Hiervan maakten we dan gelei met de nodige suiker en pec.

Njammie!!

Ik moest maar eens werk maken van mooie labelkes voor op mijn potten jam!

Dus: even in een notendop: 
100 bloemen+ ong 250ml water + 1 sinaas (+ eventueel 0,5 citroen) 15 min laten doorkoken. 
Zeven en dan gelei maken naar aloud recept geeft ruim 2 potten gelei. 
Ik gebruikte uitgewassen, steriel gemaakte appelmoes- en confituurpotten.

ps: glazen bokaal eerst goed wassen maar voor je er gelei of confituur in doet, nog eens goed onder het heet stromend water houden. 
Giet de confituur in de potten, doe het schroefdeksel erop en 
laat 5 min omgekeerd staan. Zo blijft wat je er in doet maanden vers!

6 opmerkingen:

  1. Hmmmm, ik weet het niet. Heb je het al geproefd? Ik ben benieuwd hoe het smaakt. Het ziet er in ieder geval wel heel gezellig uit en een fijne activiteit! Liefs MiM

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja,hoor! Het smaakt zacht en zoet. De appelsien komt er ook duidelijk in naar voren. Het klinkt misschien vreemd om gelei te maken van zogezegd 'onkruid' maar het is echt lekker!

      Verwijderen
  2. Ik vind het er ook zo gezellig uitzien, nooit gedacht dat je daarvan gelei kan maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. deze gaan we pinnen, dank u wel ;-)
    (mijn schoonzus maakt elk jaar met de kids
    een drankje van "pisblommekes")
    liefs, mimi xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat ziet er wel 100% natuurlijk uit. Lekker genieten zo samen iets ondernemen! Ik ben benieuwd of het ook echt lekker is? Liefs Carolien

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Alléén het plùkken al! Wat een feest. Mijn kookpotje staat nu op het fornuis te pruttelen. Meditatief werkje, die bloemetjes snijden. En ondertussen al die verdwaasde mieren één voor één buiten zetten... ;-) Ik laat het nu een dagje trekken en morgen met de kussensloop van oma zeven. Ik heb er munt en tijm bijgedaan (had ik toevallig net geplukt). Leuk je blog, dank voor het delen! Ik word er helemaal gezellig van :-)

    BeantwoordenVerwijderen